De kunst van het ontwerpen van een Power BI model

Home Power BI De kunst van het ontwerpen van een Power BI model

Voordat je begint met het bouwen van een nieuw Power BI model, is het cruciaal om eerst de context vast te stellen. Ik heb veel Lean VSM (Value Stream Mapping) initiatieven gefaciliteerd om een proces (meer) lean te maken. Ik heb de SIPOC (Supplier - Input - Process - Output - Client) aanpak geleerd als Green Belt en heb het aangepast om het bruikbaar te maken in het ontwerpen van de dataflow in en uit een BI model. Dus voor je een leeg BI model opent en data begint in te voeren, ga eerst naar een groot white-board, neem een paar stiften en begin met het ontwerpen van je model gebruikmakend van de SIMOC aanpak.

Dit is een creatief proces dat begint met te bepalen wie de Klant van het model is. In deze fase wordt ook het doel van de Klant bepaald: welke beslissingen gaan zij baseren op de managementinformatie die het model oplevert

Bepaal daarna de Output die het beste bij dat doel past. Begin daadwerkelijk met het opstellen van de grafieken op uw whiteboard. Verwar het proberen te begrijpen van de informatiebehoeften van je klanten niet met het vragen welke visuals ze graag willen zien en hoe je die op een doek kunt zetten. Denk aan de quote van Henry Ford: Als ik mijn klanten zou hebben gevraagd wat ze wilden, zouden ze hebben geantwoord "snellere paarden". Het visualiseren van gegevens in Power BI is een kunst die kennis en ervaring vereist met de bijna eindeloze mogelijkheden die Power BI biedt.

De volgende stap is het bepalen van de Input die nodig is om het dashboard te maken. Power BI biedt een brede waaier aan ETL (Extract, Transform & Load) functionaliteiten om uw gegevens vorm te geven, op te schonen en te mashen, dus maak u niet te veel zorgen over gegevens die niet in een mooie en schone structuur komen.

Stel daarna uw dataleveranciers vast. Als het bestaande leveranciers zijn, ga dan met hen om de tafel zitten en maak hen bewust van het feit dat u een Power BI-model aan het bouwen bent en dus het proces aan het automatiseren bent. Dit vereist een goede samenwerking tussen u en uw klant, aangezien Power BI vaak het huidige proces volledig zal veranderen. Doorgaans zal een manueel proces waarbij CSV- of XLS-bestanden worden geëxporteerd en geïmporteerd, worden vervangen door een interface tussen het bronsysteem en het Power BI-model.

Last but not least, ontwerp je model. Voordat je begint met bouwen, teken je het soort model dat je gaat ontwikkelen op je whiteboard. Vaak zul je een model beheren met een Fact tabel in het midden, omringd door Dimension tabellen. Maar dit kan ook omgekeerd zijn, waar een dimensietabel meerdere feitentabellen overbrugt. Ook zou een header - detail model het best kunnen passen bij uw scenario.

Maak van een SIMOC zeker geen formeel proces waarbij de output wordt gedocumenteerd en eventueel geaudit. Een SIMOC dient enkel om het denkproces van de modelleur te structureren tijdens de ontwerpfase. Ook is het zeer aan te raden om de SIMOC samen met uw klant en leveranciers te doen om de communicatie en het begrip te verbeteren. Immers, als u besloten heeft om een Power BI model te bouwen, dan heeft u besloten om te proberen het potentieel te realiseren dat Power BI biedt bij het creëren van een veel efficiëntere en robuustere dataflow in uw organisatie.